Bezoek Tibetaans Instituut Yeunten Ling te Huy (België)

 

Een van de grote voordelen in mijn werk als psycholoog is dat ik me met mindfulness bezig mag houden. In mijn sessies met patiënten is dat een win-win situatie, zowel mijn patiënt als ik zijn na zo’n sessie volledig ontspannen en in het hier en nu.

 

In het traject wat patiënten volgen bij MC Groenewoud is een bijzondere indicatie, men krijgt namelijk de mogelijkheid om in het kader van zingeving een paar dagen in het Tibetaans instituut Yeunten Ling te verblijven.

 

Aangezien ik zelf ook nieuwsgierig was en er een gelegenheid voor mij bestond om als begeleiding van een landelijke groep patiënten van de Ciran revalidatie mee te gaan, lijkt het me leuk om mijn ervaring met jullie te delen.

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling te Huy

 

Ik reed met gigantische regen vanuit Arnhem naar Huy om vervolgens aan te komen in een oase van rust en stilte.

Het instituut ligt behoorlijk afgelegen van de bewoonde wereld aan de rand van een bos.

 

Ik had het geluk dat de groep patiënten er nog niet was en kreeg van een van de andere begeleiders een uitgebreide rondleiding over het terrein. Op het terrein vind je een kasteel met water omringd, hier verblijven de lama’s (ik zal hier zo wat meer over vertellen) en is ook de keuken en eetzaal.

 

Verder is er op het terrein een nieuwer complex met kamers voor bezoekers, een kleiner gebouw speciaal gesponsord door mensen die eigenaar zijn van een kamer in dit gebouw en vind je er een prachtig kleurrijke Tibetaanse tempel.

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling te Huy

 

Als begeleiding mocht ik in een van de gesponsorde kamers slapen, wat heel speciaal is vanwege de persoonlijke touch die eraan gegeven is. Zo hing er een foto van de eigenaar van deze kamer, evenals tekeningen van zijn kinderen. Heel bijzonder dat men zo hartelijk is om deze kamers beschikbaar te stellen aan vreemden.

 

Het instituut wordt geleid door voornamelijk vrijwilligers die affiniteit hebben met het Tibetaans boeddhisme. Lama Zeupa en Lama Tashi Nyima zijn de leraren van het Tibetaans Instituut. Vanaf hun jeugd verbleven zij als monnik in het klooster van Kaloe Rinpochee in Sonada, dichtbij Darjeeling.

 

Op dit moment zijn zij de vaste leraren van het instituut. Regelmatig vinden er lezingen en meditaties van andere rondreizende lama’s. Er zijn speciale yoga en meditatie weekenden waar bezoekers aan kunnen deelnemen.

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling te Huy

 

Het programma voor patiënten van Ciran bestond uit lezingen, wandelingen, yoga, Chi Kong en meditatie. Patiënten komen eind van de middag aan en verblijven er twee nachten.

 

Mijn taak was om samen met de andere begeleiders hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. We waren er niet als psycholoog, maar als begeleiding op praktisch gebied. Daarnaast kon men hun ervaringen met ons delen zonder dat we ze gingen behandelen. Dit voelde voor mij heel aangenaam en gelijkwaardig, zeker omdat dit ook mijn eerste kennismaking met het Tibetaanse boeddhisme was.

 

De eerste avond hebben we na een voedzame, gezonde maaltijd, gezamenlijk de afwas gedaan. Hier ging het gezegde ‘’vele handen maken licht werk’’ als een vlieger op. Na het eten stelden we ons voor als begeleiding en namen we het programma met elkaar door.

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling te Huy

De groep bestond uit 57 patiënten, allemaal van verschillende steden uit Nederland. De sfeer was erg goed, respectvol en vriendelijk. Er was nieuwsgierigheid en openheid voor het boeddhisme.

 

Na een kop thee ben ik de eerste avond vroeg naar bed gegaan, ik was doodop van alle indrukken en prikkels en verlangde naar de rust die ik had ervaren bij mijn aankomst.

 

De volgende ochtend stond ik om 7 uur op, na een goede nachtrust, nam een douche en in mijn joggingbroek liep ik richting de tempel voor de yoga.

 

Op een matje kregen we van lama Tashi Nyima yoga oefeningen, die voor mij redelijk te doen waren, maar voor de patiënten die veelal lichamelijk niet in een goede conditie waren toch als behoorlijk pittig werd ervaren. Na de yoga kregen we een heerlijk ontbijt, die als basis diende voor de eerste lezing van eveneens lama Tashi Nyima.

 

Deze lezing ging over de vier Edele waarheden, de eerste leerprincipe van de Boeddha.

 

In het kort gaat dit over het volgende:

 

1) Het lijden bestaat,

 

2) De oorzaak van het lijden ligt in de gehechtheid.

 

3) De opheffing van het lijden vereist de opheffing van de bezitsdrang.

 

4) De opheffing van de gehechtheid wordt mogelijk door het Edele Achtvoudige Pad te volgen (juist begrip, juiste gedachten, juist spreken, juist handelen, juiste bestaansmiddelen, juiste inspanning, juiste aandachtigheid, juiste concentratie) en door het bereiken van de leegte.

 

De lama vertelde op kalme wijze in het Tibetaans, de tolk vertaalde het voor ons in het Nederlands. Ik vond de lezing goed te volgen, interessant en leerzaam. Het gaf voor mij weer hoe ons Westers denken en handelen soms zo ego-gericht is. Na de eerste lezing van anderhalf uur hadden we de eerste twee edele waarheden behandeld.

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling te Huy

Er volgde een warme maaltijd waarna we een uitgebreide wandeling in het bos hebben gemaakt. Omdat het die dagen ervoor zo geregend had was dit een beproeving voor sommigen. Ik was blij dat ik mijn bergschoenen had meegenomen, die mijn voeten drooghielden en ervoor zorgden dat ik genoeg grip had op de glibberige paden omhoog.

 

Het speciale aan deze wandeling was overigens dat we helemaal in stilte zouden wandelen, om zo in het hier en nu te zijn en onze zintuigen te gebruiken om het bos in ons op te nemen.

 

Ik maak tijdens mijn sessies met patiënten zo nu en dan ook stiltewandelingen en ervaar dan een innerlijke rust hierbij. Een aanrader wanneer je merkt dat je veel in je hoofd leeft. Na de wandeling kregen we een tweede lezing over de twee laatste Edele waarheden. Met een vol hoofd kregen we diezelfde middag een uur meditatie.

 

Eerst werd wat uitgelegd over het mediteren en vervolgens kregen we oefeningen om dit in het dagelijks leven toe te passen. Voor velen een behulpzaam middel om even tot rust en op jezelf te komen.

 

De meeste oefeningen gaan uit van rustig ademhalen, vervolgens kun je je focussen op een object of geluid, dan je ogen dicht en proberen deze focus te behouden. Wanneer je wordt afgeleid door gedachten, deze liefdevol laten passeren zonder erin mee te gaan en breng weer de focus op het object.

 

Hoe vaker je dit probeert, hoe beter je erin wordt, aldus de lama.

 

Die avond hebben we na een kop soep en een broodmaaltijd nog een wandeling gemaakt voor we weer op tijd naar bed gingen. Ik heb die nacht vrij onrustig geslapen, lag nog na te denken over alles wat ik die dag gehoord had.

 

De volgende dag begon met om 8 uur Chi Kong oefeningen door lama Zeupa. Goede oefeningen voor je spijsvertering en stabiliteit. Hierna volgde weer een heerlijk ontbijt en daarna kregen we van lama Zeupa een lezing over de paramita’s.

 

De paramita’s worden in het Mahayana Boeddhisme ook wel de perfecties genoemd.

 

We kennen er zes:

 

  • Edelmoedigheid
  • Ethisch gedrag
  • Geduld
  • Enthousiaste energie
  • Mentale stabiliteit
  • Wijsheid.

 

Beoefening ervan leidt tot verlichting en een goed leven.

 

In mijn werk geef ik ook een presentatie over de paramita’s, vandaar dat dit veelal bekend voor mij was, desalniettemin een belangrijke lezing en het leuke was dat lama Zeupa het in het Engels gaf. Hierdoor kwam het nog beter over en er was gelegenheid om vragen te stellen.

 

Na deze lezing was het tijd voor het eten wat wederom een succes was. De vrijwilligers hebben elke maaltijd met zoveel zorg en liefde voor ons klaargemaakt, dan besef je ineens dat er zoveel goede mensen op de wereld zijn.

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling te Huy

 

We sloten af met een bezoek aan het winkeltje waar je o.a. boeken, juwelen en wierook kon kopen.

 

Ik kocht een boekje met Tibetaanse mystieke poëzie als herinnering aan mijn onvergetelijke bezoek eraan. Als begeleiding heb ik de kans gehad om mijn eigen belevenis op te doen en er ook te zijn voor mensen die hun ervaring met mij wilde delen.

 

Ik heb genoten van de gesprekken met de groep, heerlijk gegeten en gewandeld en ook meer rust ervaren dan tijdens mijn normale werkdagen.

 

Ik raad jullie aan, mocht je even tot jezelf willen komen en kennis willen maken met deze respectvolle leefwijze, een bezoek aan dit instituut te brengen. Wellicht ben je net als ik, verrijkt met kennis en verwondering!

Leuk dat je langs komt op mijn website.

Ik ben Andjena Prins en werk met gedrevenheid als psycholoog bij Cir in Velp. In mijn blog houd ik je op de hoogte over dingen die ik mee maak op mijn werk, tijdens mijn reizen en in mijn privéleven. Daarnaast deel ik graag mijn passie voor lezen, koken, films en beauty met jullie. Lees verder...

Connect met Andjena via Facebook     Connect met Andjena via Instagram     Connect met Andjena via Linkedin     Connect met Andjena via Twitter

Inspiratie

Deel Mij