Onbaatzuchtigheid

 

Onbaatzuchtigheid

 

Afgelopen zomervakantie in Kroatië en later op de terugreis door Duitsland kocht ik meerdere keren per dag een flesje water. Zo ook in de stad Neurenberg. Ik zag een aanbieding op straat- 2 flesjes water voor 1 euro - en stapte de winkel met precies deze ene euro om ze af te rekenen. Aan de kassa bleek dat er statiegeld (is dat typisch Duits?) op de flesjes te zitten en werd me gevraagd om niet 1 euro maar 2 euro af te rekenen. Omdat ik dat niet op dat moment bij me had, maakte ik aanstalten om slechts 1 flesje af te rekenen.

 

De kassajuffrouw stond er ongemakkelijk bij, bood haar verontschuldiging aan voor het statiegeld (ze dacht vast: heb je daar weer een domme toerist die ervan uitgaat dat flesjes gratis zijn) en wilde alvast een flesje pakken om weg te zetten. Tot achter mij een man, zomaar uit het niets, een euro op de toonbank legde.

 

vogel @ andjena

 

Verbaasd keek ik om. Hij zei in gebroken Engels dat ik beide flesjes mee moest nemen. Verward ditmaal, keek ik hem aan om te zeggen dat ik dat toch niet kon aannemen en dat 1 flesje ook okay was. Hij sprak in het Duits tegen de kassajuffrouw, die gedwee twee flesjes aansloeg en me deze vervolgens overhandigde. Ik stamelde nog een ‘’Vielen Dank’’ eruit, wat een lieverd deze Duitser! Bijzonder als mensen een onbekende te hulp schieten zonder er zelf iets voor terug te hoeven…

 

Ik dacht ineens aan een andere keer dat ik getroffen werd door onbaatzuchtig gedrag. Het was jaren geleden toen ik tijdens een wandeling in Frankrijk langs een boerderij liep. De boer begroette me, zag mijn bezwete hoofd en kwam zonder iets te zeggen op me af met een glaasje water (alweer water!). Hoe lief en belangeloos weer!

 

water jana @ andjena

 

Een ander mooi voorbeeld van onbaatzuchtig of altruïstisch gedrag is toen ik een bank kocht bij de kringloopwinkel. Ik rekende deze tweezitter af en bedacht me toen pas dat ik 1) geen rijbewijs had en 2) dat ik de bank niet naar huis kon dragen. Nog voor ik naar een oplossing kon zoeken bood een uiterst vriendelijke dame me zomaar uit het niets haar hulp aan. Ze vroeg welke kant ik op moest en toen bleek dat ze ook dezelfde kant op ging, zei ze dat ze me wel kon helpen om de bank thuis te krijgen. Verbluft staarde ik haar aan en ook nu stamelde ik dat ik het heel lief van haar vond, maar dat het niet nodig was.

 

‘Onzin’, zei ze en voor ik het wist hadden we de bank in haar auto geladen en zette ze me af voor mijn huis! Ik bood haar uiteraard een glas water (of iets anders) aan, wat ze afsloeg en mijn dag was helemaal goed!

hartjesvloer @andjena

 

Deze gebeurtenissen zetten me aan het denken. Hoe vaak komt het voor dat iemand, een onbekende, je te hulp schiet zonder er zelf baat bij te hebben? In onze individualistische cultuur ligt de focus toch vooral op eigenbelang en wederkerigheid, merk ik.

 

Ik ben me ook aan het afvragen hoe vaak ik zelf onbaatzuchtig ben geweest. Tot mijn grote schaamte denk ik dat ik dat niet heel vaak ben geweest. Ik weiger het bijv. om lifters mee te nemen, uit angst dat het een engerd zal zijn. In de supermarkt sta ik vaak te dagdromen en ben daardoor niet alert op mijn voorganger in de rij die misschien een paar cent tekort komt voor zijn boodschappen.

 

Wat ik wel een keer heb gedaan is een kop koffie kopen voor een muzikant op het station. Niet uit medelijden, maar gewoon omdat ik de muziek zo mooi vond. En ik help oudere of hulpbehoevende mensen, maar goed, dat doet iedereen toch?

 

Tja, onbaatzuchtig gedrag, volgens mij mag ik hier sowieso meer mee gaan doen. Ik vind het namelijk bijzonder om het te ervaren, maar vind dat ik het zelf nog te weinig uitdraag. Uiteraard ben ik benieuwd naar jullie ervaringen.

altruisme

 

Verstoten ikken

 

Verstoten ikken: hoe zit dat met je allergieën?

 

Heb jij moeite met ijdele mensen. Of juist bazige, aanwezige personen die steeds het laatste woord willen hebben? Misschien kan je niet tegen stille mensen want daar krijg je zo’n ongemakkelijk gevoel van.

 

Herkenbaar?

Groot kans dat die ander een verborgen kant van jezelf representeert. Durf jij jezelf uit te dagen om deze onderdrukte kanten eens onder de loep te nemen?

 

Voordat ik verder ga met hoe dit precies in elkaar kan zitten wil ik wel benadrukken dat het mogelijk is dat je geen klik of connectie hebt met een persoon. We zijn met miljarden mensen op de wereld en het lijkt me onmogelijk dat we elkaar allemaal even aardig zouden vinden. Ik denk dat het juist heel handig is dat we selectief zijn met wie we tot ons intieme vrienden rekenen, tenslotte is dat in het kader van survival of the fittest een stuk overzichtelijker dan wanneer we allemansvriend zijn. Anyway, dat mag dus best ☺

 

bo

 

Wat betreft iemand die je vanaf het eerste begin al niet mag kan het soms interessant zijn om bij jezelf na te gaan waarom dit het geval is. Is het bijv. omdat hij of zij een karaktertrek vertoont wat je totaal niet herkent bij jezelf? Of is het omdat deze persoon juist datgene vertoont wat jij niet makkelijk kunt laten zien maar wel zou willen?

 

Als dat het geval is kan er sprake zijn van een verstoten ik (zie artikel Voice Dialogue) wat je bij een ander ziet. De ander toont een deel wat jij in jezelf hebt verstoten en doordat je dit plotsklap herkent wordt deze kant actief. Deze ander, je grootste allergie, kan als je hier bewust van wordt, je grootste levensles worden!

 

Ik geef je een voorbeeld van een vrouw die haar verleidelijke kant heeft verstoten nadat haar moeder een keer op keer een vervelende opmerking maakte over de korte rokjes die ze droeg. Ze heeft (onbewust) geprobeerd om er later altijd netjes uit te zien. Op een feestje ontmoet ze een vrouw die openlijk heel sexy en verleidelijk gekleed gaat. Ze wordt hierdoor geraakt, wordt zelfs kwaad op deze vrouw en roept vervolgens hardop dat een vrouw zichzelf niet zo uitdagend moet kleden.

 

Verstoten kanten vrouw in rode jurk

 

Wat gebeurt er bij haar?

Haar verstoten ik wordt getriggerd op dat moment, die kant die zo diep verborgen zat. Hierdoor raakt ze verstrikt in haar gevoelens en laat ze haar frustratie eruit.

 

Wat zou ze anders kunnen doen? Op het moment dat we ons bewust worden van onze verstoten ikken, kan het raadzaam zijn om na te gaan waarom we ze ooit hebben verstoten. Was het vanwege een opmerking van je moeder in je jeugd of van een ex-partner toen je een keer sexy gekleed ging?

 

Hoe dan ook, het kan helpend zijn om jezelf af te vragen hoe negatief zo’n verstoten kant is. Zitten er ook niet hele positieve kanten aan? In het geval van je verleidelijke kant: is het niet heerlijk om er vrouwelijk en verleidelijk uit te zien en juist het accent op deze kanten te leggen? Begeerd en bewonderd te worden? Waarom zou dat zo verkeerd zijn?

 

Nadat je inzicht krijgt in je verstoten kanten, kun je ervoor kiezen om ze weer dichter bij jezelf te brengen. Dit wil niet zeggen dat je ineens altijd sexy gekleed hoeft te gaan. Maar je hebt de keuze om deze kant van jezelf eens te laten zien in plaats van steeds te onderdrukken.

verstoten kanten

 

 

 

Psychologenhumor :)

Leuk dat je langs komt op mijn website.

Ik ben Andjena Prins en werk met gedrevenheid als psycholoog bij Cir in Velp. In mijn blog houd ik je op de hoogte over dingen die ik mee maak op mijn werk, tijdens mijn reizen en in mijn privéleven. Daarnaast deel ik graag mijn passie voor lezen, koken, films en beauty met jullie. Lees verder...

Connect met Andjena via Facebook     Connect met Andjena via Instagram     Connect met Andjena via Linkedin     Connect met Andjena via Twitter

Inspiratie

Deel Mij