Mistige wandelingen @ andjena

Mistige wandeling

 

Afgelopen woensdag heb ik genoten van een heerlijke wandeling. In mijn werk heb ik de optie om sommige sessies buiten te doen. Voor mij is dat een welkome afleiding van de vele uren die ik achter mijn bureau doorbreng.

 

Het fijne van een wandelsessie is dat gesprekken een andere dimensie krijgen. Zo hoef je elkaar niet steeds aan te kijken, voor sommige en soms ook voor mezelf een verademing! Ik zie het dit ook meer als een filosofische sessie. De sfeer is relaxter, openhartiger en ongeremder.

 

 

Omdat het zo mistig en koud was, leek het me een ultieme gelegenheid om ons warm aan te kleden en naar buiten te gaan. Hoewel de omgeving waar ik nu werk in geen enkele zin te vergelijken valt met de Swalmse bossen, heb ik toch een plek gevonden waar de natuur me weet te verblijden ☺

 

Het gekke is dat het Cir op slechts enkele minuten rijden zit van de prachtige Veluwse Posbank. Maar verzekering technisch is het niet zo handig om met cliënten in de auto te stappen, stel dat je een ongeluk krijgt, dus probeer ik mijn heil te zoeken in de Velpse woonwijken en het buitengebied Biljoen.

 

Mistige wandelingen 2 @andjena

 

Daar vind je een mooi typisch Hollands weiland met enkele koeien en boerderijen. Verderop is een water met een soort van eiland erop waar je op bankjes kunt zitten mijmeren over het leven. Ideaal voor mindfulness oefeningen!

 

Mistige wandelingen 3 @andjena

 

We wandelden woensdag in absolute stilte. In de mist zag alles er zo sprookjesachtig uit. Er was geen ziel te bekennen, wat zorgde voor een desolaat gevoel. We waren een wereld ingestapt dat slechts uit mist, bomen en water bestond. Mijn geluksmoment van de dag!

Mistige wandeling @ Andjena

 

 

Serie The Affair

The Affair

 

Eens in de tijd komt er een serie voorbij die je echt moet zien. Omdat het zo realistisch is, zo kloppend en zo psychologisch dat je aan jezelf begint te twijfelen.

 

Waarom ben ik zo bekrompen, waarom vind ik ethiek zo zwaar wegen? En hoe zit het nou echt met monogamie?

 

In David Guetta’s liedje Bad wordt niet voor niets gezongen: Why does it feels so good, so good to be bad?

 

Dat geldt ook voor The Affair.

Een affaire, iets waar de meesten en zo ook ik, een duidelijk en hard oordeel over hebben…of dacht te hebben.

 

Dat. Doe. Je. Gewoon. Niet!!

 

Serie The Affair 2

 

Maar sinds ik deze serie kijk…tja, ik weet niet. Mijn oordeel is niet meer zo hard. En misschien speelt het feit dat ik de laatste jaren zoveel meer weet over waarom mensen een affaire beginnen, ook een grote rol.

 

Volgens diverse onderzoeken, maar het blijft gissen, gaat 30% van de mensen weleens vreemd in hun leven. Uit de verhalen die ik te horen krijg lijkt dit cijfer nog hoger te liggen. Blijkbaar zijn wij mensen niet zo monogaam als we ons voordoen ☹

 

In The Affair zie je een man (Dominic West) heel gelukkig zijn met zijn vrouw en zijn kinderen. Hij gaat met hen een zomer aan zee doorbrengen bij zijn schoonouders. Onderweg komen ze langs een wegrestaurant waar de man een serveerster ontmoet. Je ziet dat hij meteen door haar in de ban is. De start van hun liefdesaffaire lijkt alles behalve logisch. En toch is het zo verdomd geloofwaardig. Alsof twee dolende zielen bij elkaar komen en het ineens heel heftig begint te knetteren.

 

Serie the Affair 3

 

Een serie die indruk op me maakt door de rauwe maar o zo pure beelden. De acteurs zijn haast aan te raken, zo mooi als ze spelen. Vooral Ruth Wilson, de vrouwelijke hoofdrolspeler, speelt haar rol met verve. Het verhaal neemt na een half uur al een andere wending. Je ziet nl. het eerste half uur door de ogen van de man, waarna het verhaal door de ogen van de vrouw wordt verteld.

 

En hee…wat zien we daar? Er zijn verschillen, details die precies andersom zijn… en de eerste aflevering eindigt met een politieverhoor. Er is iemand dood! Hoe zit het dan precies? Wat is eraan vooraf gegaan?

 

Los van het verhoor is The Affair een verhaal over twee ogenschijnlijk niet bij elkaar passende mensen die zichzelf in de ander verliezen. Ze zijn allebei getrouwd, maar het is net alsof ze in hun samenzijn alleen op de wereld verblijven. Je kunt ze ook geen ongelijk geven dat ze voor elkaar vallen. Er is geen reden om het te doen maar ook geen reden om het te laten. Passie, verlangen en een soort rusteloze honger.

 

Serie The Affair 4

 

In een van de afleveringen praten ze over hun affaire. Dat ze slecht zijn omdat ze hun partners bedriegen. Waarop de vrouw antwoordt dat ze niet gelooft in goede of slechte mensen. Ja misdadigers, die zijn slecht. Maar de rest… de rest doet zijn best om zichzelf overeind te houden in het leven. Een taak die al verdomd moeilijk is, zo besluit ze.

 

En misschien is dat ook gewoon zo. Ik merk in elk geval dat ik niet meer zo veroordelend ben tegenover een ander als ik eerst was. Ik praat een affaire niet goed, maar ik kan ook niet zeggen dat iemand slecht is.

 

It’s all about the circumstances.

En blijkbaar zijn we, degene die niet goed of slecht zijn, best gevoelig voor verleiding.

 

The Affair 5

The Affair krijgt een 8,1 op www.imdb.com. De eerste 4 afleveringen zijn nu online te downloaden of te streamen.

 

Zie hieronder de trailer:

 

 

 

Dilemma's van een psycholoog @ andjena

Dilemma’s van een psycholoog

 

Elke week schrijf ik een artikel over waar ik in de praktijk tegenaan loop als psycholoog. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om hierover te lezen en zou het nog leuker vinden als ik jullie feedback krijg hierop!

 

Mag (ik) je een knuffel geven?

 

In therapiesessies kan het er soms heftig aan toe gaan. Cliënten die in het dagelijks leven moeite hebben om bij hun gevoelens en emoties te komen, hebben hiervoor vertrouwen en veiligheid nodig. Dit vinden ze als het even meezit binnen de therapie. Ik zie regelmatig cliënten die na een hele poos zichzelf toestaan om te huilen. Soms gaat dit zo diep, dan zie je iemand letterlijk breken.

 

Meestal kun je als therapeut genoeg steun geven door gewoon aanwezig te zijn. Je laat de ander de ruimte om contact met zijn pijn en verdriet te maken. Meer hoeft er niet.

 

Maar er zijn ook momenten dat het voor mij voelt alsof mijn aanwezigheid alleen niet voldoende is. Ik heb dit vaak bij Voice Dialogue sessies, waarbij het soms voorkomt dat iemand bij een ‘kwetsbaar kind’ stuk komt en op dat moment daar zoveel pijn en verdriet bij voet. Cliënten kunnen dan volledig transformeren, als therapeut voel je dan de lading van de emoties heel sterk.

 

Op dat soort momenten ga ik de cliënt, of eigenlijk het kinddeel wat dan voor me zit, troosten. Ik doe dit meestal met woorden, ga dan heel dichtbij zitten en zachter praten. Wat ik dan merk is dat er een natuurlijke neiging ontstaat om dit ‘kind’ te willen troosten door middel van aanraking, bijv. een gebaar in de vorm van een hand op de schouder. Vaak om het kind een positieve ervaring hiermee te geven, dat wat het gemist heeft.

 

Een ander deel in mij, ik denk de rationele kant, zegt ‘aanraking binnen de therapie is not done’’ en dan heb je het weer: wat is wijsheid op zo’n moment?

 

Ik vind dit een boeiend spanningsveld: lichamelijk contact binnen de therapie. Er zijn stromingen die heel lichaamsgericht werken, maar ik heb in mijn (wetenschappelijke) opleiding steeds geleerd dat je dit beter kunt vermijden. Het zou onprofessioneel kunnen zijn om cliënten aan te raken uit jezelf. Er kunnen zelfs zeer nadelige gevolgen aan kleven. Daar zal ik een andere keer over schrijven.

 

En hoe zit het dan andersom? Wat als een cliënt zelf om bijv. een knuffel vraagt? Mag het dan wel? Ook hier kun je zeggen 'nee, dat hoort niet binnen de therapie, daardoor kunnen andere verwachtingen ontstaan'.

 

Maar probeer je voor te stellen hoe kwetsbaar een kinddeel is en dan lijkt het haast onmenselijk om onbewogen aan de overkant van de tafel toe te zitten kijken. Best lastig toch?

 

 

Leuk dat je langs komt op mijn website.

Ik ben Andjena Prins en werk met gedrevenheid als psycholoog bij Cir in Velp. In mijn blog houd ik je op de hoogte over dingen die ik mee maak op mijn werk, tijdens mijn reizen en in mijn privéleven. Daarnaast deel ik graag mijn passie voor lezen, koken, films en beauty met jullie. Lees verder...

Connect met Andjena via Facebook     Connect met Andjena via Instagram     Connect met Andjena via Linkedin     Connect met Andjena via Twitter

Inspiratie

Deel Mij