Dilemma: geheimen @andjena

Dilemma’s van een psycholoog

 

Elke week schrijf ik een artikel over waar ik in de praktijk tegenaan loop als psycholoog. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om hierover te lezen en zou het nog leuker vinden als ik jullie feedback krijg hierop!

 

Geheimen

 

‘Je hebt toch beroepsgeheim?’

 

Ik zie mezelf nog zitten in de klas met mijn beste vriendin en onze urenlange gesprekken. We zijn een jaar of 14 en de wereld bestaat vooral uit onzekerheden over ons uiterlijk, jongens, onze plek in de klas en geheimen… niks smeuïger dan geheimen…van ons zelf en van anderen.

 

Nu 14 jaar later, zit ik aan een bureau, geen vriendin dit keer maar diverse personen, ook weer urenlange gesprekken en het lijkt wel of het thema onveranderd is, hoogstens meer op de grote mensenwereld gericht. Onzekerheden over innerlijk en uiterlijk, mannen èn vrouwen, onze plek in de maatschappij en … de geheimen.

 

Wekelijks, soms wel dagelijks, heb ik het voorrecht dat ze aan me worden toevertrouwd. In dat opzicht voel ik me soms net een dagboek. Door het beroepsgeheim dat mijn functie met zich meebrengt, voelen mensen zich meestal meer op hun gemak om dit bij mij in een soort van anonimiteit te doen. Het voelt beter om geheimen eindelijk te kunnen delen. Maar vaak wel met de vraag of ik het voor me kan houden...

 

Omdat ik in een team werk is dit niet de meest makkelijke taak. Uiteraard voel ik me vereerd als ik het geheim te horen krijg. Nog los van of ik het geheim voor me kan of wil houden is het vaak de vraag of de ander daar wat aan heeft.

 

 

Veelal hebben geheimen te maken met zaken waar iemand zich voor schaamt en bang is erom veroordeeld te worden. Kijk, dat is nou juist waar een pijnpunt kan liggen. Verwrongen ideeën maken een geheim groter en ingewikkelder.

 

Als psycholoog voel ik me genoodzaakt iets met de geheimen te doen. Ik wil dat iemand in het reine komt met zichzelf. Dat het gegeven oordeel getoetst wordt en dat iemand zichzelf leert accepteren zoals hij is.

 

Dus hoor ik het geheim aan. Ik zeg er soms wel bij dat ik met collega’s over het onderwerp spreek, maar nooit met de naam van de cliënt of andere informatie waaruit meer afgeleid kan worden. Ik doe dit om iemand van de juiste feedback te voorzien, waarbij ik niet alleen van mijn eigen gevoel of gedachte uit wil gaan.

Geheimen venster @andjena

 

Bepaalde geheimen raken me meer dan anderen. Zo doen zaken als criminaliteit, fraude en belastingontduiking minder met me. Geheimen die geweld omtrent kinderen of binnen een relatie betreffen vind ik veel moeilijker om mee te dealen. Het meest ingewikkelde vind ik geheimen waarbij iemand een gevaar voor zichzelf of voor een ander vormt. In dat soort gevallen bespreek ik met de cliënt dat het beroepsgeheim dient te wijken vanwege het gevaar. Gelukkig komt dit type geheimen niet vaak voor.

 

Geheimen rondom affaires en ontrouw komen denk ik het meest voor in de praktijk. In partnergesprekken probeer ik heel bewust niet te denken aan wat ik wel maar de partner niet weet. Best lastig om op zulke momenten niet aan de roze olifant te denken. Gedegen psychologische training en ervaring heeft er gelukkig voor gezorgd dat mijn roze olifant in toom wordt gehouden ;)

 

Geheimen, ze zijn fascinerend, herkenbaar en soms ook beperkend. Het delen ervan werkt daarom ook zo bevrijdend.

 

 

Andjena bucket list

What about a bucket list?

 

Try before you die. Een motto, een titel van een programma en een veelgebruikte zin als mensen gaan experimenteren. Sommigen vinden het klinkklare onzin om zo in het leven te staan, maar ik zie er de charme wel van in.

 

Ik ben al van jongs af aan bezig met dingen die ik in mijn leven wil hebben gedaan voor ik dood ga. Ik weet niet precies op welke leeftijd dit begon, maar ergens zo rond mijn transitie van basisschool naar middelbare school denk ik.

duiken malediven @andjena

 

Zo wilde ik op mijn dertiende per se blonde plukjes in mijn haar, achterop zitten op een Harley Davidson, een ballonvlucht maken, 2 maanden alleen animatiewerk doen in het buitenland enzovoorts. Ik was niet heel bewust een bucket list aan het afwerken, maar achteraf gezien kwam dit toch best in die buurt.

 

Het leven vliegt voorbij en of je het nou wel of niet mindful beleeft, het kan geen kwaad om je sterfelijkheid in de gaten te houden. Vandaar dat ik het iedereen aan zou raden om op een zeker moment in je leven een bucket list te maken. Op die manier kun je nog beter richting geven aan je leven en je minder speelbal van je omgeving voelen.

 

In een bucket list neem je zaken op die je dus graag gedaan wilt hebben in je leven. Het klinkt misschien een beetje fatalistisch, maar het kan juist heel erg motiverend zijn om zo in het leven te staan. Alsof je kansen en mogelijkheden ziet en wilt benutten in plaats van je te focussen op wat niet goed gaat in je leven.

 

chanel tas @ andjena

 

Mijn bucket list is voor een deel al in werking gesteld en er zijn dan ook grote en kleine doelen die ik behaald heb. Zoals een hoop landen die ik al gezien heb, ik heb een vliegtuig bestuurd, een ballonvaart gemaakt, gesnorkeld in Thailand, mijn rijbewijs gehaald, 3 weken alleen gereisd in Suriname en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar wat staat er nu nog meer op?

 

-Alle 7 continenten bezoeken

Reizen is een van mijn grootste passies en ik denk dat ik voor een groot deel ook werk om te sparen voor het zien van de wereld. Er is zoveel moois te ontdekken en ik hoop dat ik komende jaren dan ook stukje bij beetje de wereld op mijn lijstje kan afturven ☺

Wat wil ik absoluut nog gezien hebben: Brazilië, de Seychellen, Mexico, USA, Japan, India, Afrika en Scandinavië. En alle andere landen

 

plitvicemeren @andjena

 

-Mijn duikbrevet halen.

Lijkt me geweldig om de onderwaterwereld te aanschouwen. Ergens ook wel eng, maar ik wel het gewoon gedaan hebben, liefst binnen een niet al te lange tijd. En dan lijkt het me wel wat om dit op de Malediven te doen…

 

-Een boek schrijven.

Van jongs af aan heb ik van boeken gehouden. Ik kan me geen wereld voorstellen zonder boeken voorstellen en een droom is dan ook ooit zelf een te schrijven. Ik zit dan te denken aan een psychologische thriller, een van mijn lievelingsgenres!

 

-Een zilvergrijze Jaguar kopen.

Tja, ik weet niet wat het is, maar sinds ik goed om me heen begon te kijken naar auto’s werd ik aangetrokken door de prachtige kont van Jaguars. Ik kick erop, ik geef het openlijk toe. Ooit heb ik een sporteditie van een zilvergrijze Jaguar in mijn bezit, ik meen het!

 

 

-Mijn eigen praktijk starten.

Ik ben opgegroeid met een moeder met een praktijk aan huis. Dit leek me zo fijn dat ik zelf, nu ik ook een beroep heb waarbij eigen baas zijn vele voordelen met zich meebrengt, heel graag een eigen praktijk wil opstarten. Lijkt me reuze spannend maar tegelijkertijd denk ik ‘wie niet waagt…’

 

-Chanel tas!

Een meisjesdroom, beetje belachelijk hoor ik velen denken, maar ik zal niet sterven voor ik mijn eigen Chanel bag in mijn bezit heb. Ik wacht nog op een goed moment om mijn baby aan te schaffen ☺ misschien als ik mijn praktijk open?

 

-Spaans leren.

Hoe bueno zou het zijn om Español te kunnen spreken? Do i need to say more?

Spaans leren @andjena

 

-Parachute springen.

Met mijn hoogtevrees is dit wel een doel waarvan ik me ergens afvraag ‘waarom wil ik dit überhaupt?’ Maar hoe gaaf is het om de wereld van een gigantische hoogte te bekijken en de adrenaline door mijn lijf te voelen. In het kader van je angsten onder ogen komen toch wel een must!

 

Zo, een selectie uit mijn bucket list! Zoals je ziet gaat het alle kanten op, van materiele zaken tot aan ervaringen. Ik wil het allemaal heel graag meemaken en sta dan ook te popelen om aan het eerstvolgende avontuur te beginnen: een rondreis door Noord-Amerika!

 

seychellen @andjena

 

 

 

Andjena psychologieblog suicide

Dilemma’s van een psycholoog

 

Waar mijn vorige twee dilemma’s nog vrij onschuldig zijn en vooral het fine-tunen van de therapeutische relatie betreffen, wil ik het dit keer over een dieper thema hebben: suïcidaliteit. Ik vind dit een boeiend maar ingewikkeld thema en wil hier terugkerende artikelen over gaan schrijven.

 

Suïcidaliteit part one

 

‘’Als het zo gaat zoals nu, dan hoeft het niet meer van mij’’

 

Bijna wekelijks hoor ik van cliënten die door een diep dal gaan dat ze met dit soort gedachtes kampen. Vooral wanneer een fikse depressie op de loer ligt of iemand door angstklachten geteisterd wordt, roepen ze ‘’dat het zo niet meer hoeft’’.

Vogels in de mist @andjena

 

Zodra die uitspraak gedaan wordt, kies ik er altijd voor om erop in te gaan. Het is meestal met een reden dat iemand zoiets zegt. Het lijden wordt hardop uitgesproken. De detective in mij pakt het vergrootglas erbij.

 

Hoe meet je of iemand suïcidaal is?

 

In een van de meest gebruikte depressie inventarisatievragenlijst, de Beck’s Depression Inventory (BDI), wordt een vraag gesteld over suïcidaliteit met de volgende opties:

 

1.Ik overweeg absoluut niet om een eind aan mijn leven te maken.


2. Ik overweeg wel eens om een eind aan mijn leven te maken, maar ik zou dat 
nooit doen.


3. Ik zou een eind aan mijn leven willen maken.


4. Ik zou een eind aan mijn leven maken als ik de kans kreeg.

 

Suicidaliteit @andjena

 

Meestal wordt door cliënten de eerste of de tweede optie gekozen. In mijn psychologische intake check ik de reden voor deze keuze. Vaak wordt dan gezegd dat het lijden vanwege de klacht of het probleem voor hen zo zwaar is en dat dit dan een gedachte is die weleens door ze heen gaat.

 

Maar men heeft voor zichzelf vaak een reden, vaak vanwege de kinderen of de partner, waardoor ze dit plan nooit ten uitvoer willen brengen. Ik zie dit als een vrij logisch gevolg van de situatie en mijn alarmbellen rinkelen dan ook niet op dat moment. Ik houd het vergrootglas dan slechts binnen handbereik.

 

Wanneer iemand voor optie 3 of 4 kiest, tja, dan vraag ik dieper door. De antwoorden zijn vaak ingewikkelder en iemand kan vertellen over een eerdere suïcidepoging. In dat soort gevallen overleg ik altijd met een collega over of we deze cliënt binnen onze setting kunnen helpen of dat dit een contra-indicatie is.

Noordzee @andjena

 

Dit wil zeggen dat iemand niet geschikt is voor een behandeling bij het CIR, daar wij een specialistische revalidatiezorginstelling zijn. Cliënten waarvan we vermoeden dat er een groot suïcide risico is, verwijzen we door naar de huisarts zodat hiervoor de juiste hulp (bijv. de crisisdienst of de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuizen, PAAZ) geboden kan worden.

 

Ik denk serieus dat het inschatten of iemand nog suïcidaal is een van de moeilijkste taken van een psycholoog is. Een die met de nodige precisie en zorgvuldigheid dient te worden gemaakt en dan nog blijft het een inschatting.

 

Ondanks dat we een opleiding hebben gevolgd waarin je theorie en kennis vergaart over hoe mensen in elkaar zitten, blijft het op zulke momenten afhangen van je intuïtie of gevoel in hoeverre je de juiste beslissing maakt. Zo’n afweging wil je helemaal niet hoeven maken, maar in mijn werk gebeurt het toch regelmatig dat je er niet onderuit komt.

 

Velp Posbank @Andjena

 

De mens is in heel veel opzichten voorspelbaar, echter op dat soort momenten zie ik hun onvoorspelbare kant. Het is net alsof ze heen en weer worden geslingerd tussen lijden en leven en alles een trigger kan zijn om te kiezen voor het een of het ander.

 

Een van mijn grootste lessen sinds ik werk is dan ook dat ik het niet alleen hoef te doen en hulp mag vragen. Samen weet je zoveel meer en gedeelde verantwoordelijkheid voelt in dat opzicht ook veel beter.

 

Thanks lieve collega’s dat jullie me in dit soort dilemma’s helpen en steunen om tot de juiste inzichten en oplossingen te komen.

 

Engel aan het water @andjena

 

Leuk dat je langs komt op mijn website.

Ik ben Andjena Prins en werk met gedrevenheid als psycholoog bij Cir in Velp. In mijn blog houd ik je op de hoogte over dingen die ik mee maak op mijn werk, tijdens mijn reizen en in mijn privéleven. Daarnaast deel ik graag mijn passie voor lezen, koken, films en beauty met jullie. Lees verder...

Connect met Andjena via Facebook     Connect met Andjena via Instagram     Connect met Andjena via Linkedin     Connect met Andjena via Twitter

Inspiratie

Deel Mij