Nationaal Park Plitvice Meren Kroatië

 

Als je naar Kroatië gaat mag een bezoek aan het Nationaal Park Plitvice Meren, dat sinds 1949 behoort tot UNESCO werelderfgoed, niet ontbreken tijdens je reis.

 

Na mijn bezoek snap ik volledig waarom het Nationaal Park Plitvice Meren als een van de mooiste bezienswaardigheden van Kroatië, wat zeg ik, van Europa wordt gezien. Het park is mega met een totale oppervlakte van 266 km2, bestaande uit 16 trapsgewijs geschakelde kristalheldere meren die met elkaar verbonden zijn door schilderachtige watervallen. Het eerste meer ligt op een hoogte van 636 meter, en het laatste meer 8 km zuidelijker, is gelegen op 133 meter hoogte.

 

Omdat ons plan om er op tijd te zijn (het park is van 07.00 tot 20.00 uur geopend) finaal mislukte, stonden we van 11 tot 12 uur in de lange rij om binnen te komen. Tip voor jou: wees op tijd! De toegang voor het park in het hoogseizoen, ongeacht welke route je gaat lopen, is 180 kuna, omgerekend is dat ongeveer 24 euro inclusief de boot- en busritten in het park.

 

Wil je je zuurverdiende centen uitsparen, breng dan buiten het hoogseizoen of als je van een sprookjestafereel houdt, in de winter een bezoek aan het park. Neem een lunchpakket mee vanwege de drukte in het park en het beperkt aantal eetgelegenheden. Ook goede wandelschoenen mogen niet ontbreken. En hoewel het water je lonkt om er een duik in te nemen, is het maar goed dat je er niet mag zwemmen. Je foto’s zouden aanzienlijk minder mooi zijn met een paar duizend toeristen in het water :)

 

Ik vond de turquoise kleur en de helderheid van het water zo gaaf, je kunt tot meer dan 8 meter in de diepte kijken! In de bossen leven beren, wolven, lynxen, wilde zwijnen en nog veel meer wildsoorten. De vissen in het heldere water zijn absoluut niet mensenschuw. Er zijn zelfs 20 grotten in het park.

 

Tijdens een boottocht op het Kozjak meer kom je helemaal tot rust. Kortom, of je een natuurliefhebber bent of niet, ik denk dat je net als wij, enorm zult genieten van de onbeschrijflijke schoonheid van de meren, de watervallen, de vissen, de grotten…

 

Hieronder heb ik alvast een voorproefje laten zien. Laten jullie even weten wat je er van vindt?

Tibetaanse klankschaal

 

Wie van jullie is bekend met Tibetaanse klankschalen?

Ik ben sinds kort de gelukkige eigenaar van een prachtige koperen exemplaar die één van mijn patiënten me cadeau gaf bij zijn afscheid.

Werkelijk zo'n mooi en origineel cadeau.

 

Ik was al wel bekend met klankschalen tijdens de meditatie in de sauna, maar nu heb ik zin gekregen om me er meer in te gaan verdiepen. Wisten jullie dat het een instrument is waar je voelbare trillingen mee kan opwekken?

 

Als je de klankschaal in je handpalm neemt en een tik tegenaan geeft voel je het resoneren, bijzonder is dat. Ik ben er ontzettend blij mee en kon het niet laten om hem met jullie te delen :)

 

 

Tag: 15 Dingen die niemand vraagt

 

Op een aantal blogs zag ik deze leuke, originele tag voorbij komen. Het is mijn eerste tag, ik hoop dat jullie het leuk vinden om op deze manier wat meer over me te weten te komen!

 

Slaap je met de deuren van je kledingkast open of dicht?


Ik ben best neurotisch, dus als ik zie dat ze open zijn dan doe ik ze liever dicht voor ik ga slapen. Bovendien is dat ook beter voor mijn kleren toch, zo blijven ze langer stofvrij denk ik?

 

Neem je mini-flesjes shampoo mee uit hotels?


Ik ben een sucker for miniaturen, dus als er mooie flesjes staan die ook nog eens heerlijk ruiken, jep, die neem ik zeker mee naar huis. Vroeger bewaarde ik ze het liefst, ik had een laatje waar alle miniaturen in lagen. Tegenwoordig gebruik ik ze voor in de sauna of op vakantie.

 

Heb je ooit een straatnaambord gepikt?


Eh nee, ik wou vroeger altijd wel zo’n verboden toegang bord hebben voor tegen mijn kamerdeur. Maar zou het niet durven om er een te pikken hoor. Ik zie het dan voor me dat ik betrapt word, is echt wat voor mij ☹

 

Gebruik je to-do lijstjes?


Doorgaans ben ik geen fan van To do lijstjes. Ik krijg er stress van. Het gekke is alleen wel dat als ik veel aan mijn hoofd heb en dreig het overzicht kwijt te raken, ik dan wel ineens een lijstje ga maken. Gek he? En op een of andere manier geeft het me dan wel rust…

 

Heb je sproeten?


Nee helaas niet. Dat zal denk ik komen door mijn donker getinte huid, alhoewel…Morgan Freeman heeft wel sproeten…

 

Heb je ooit in de bosjes geplast?


Afgelopen vakantie heb ik tot mijn schaamte meerdere keren in de bosjes geplast. De WC aan de snelweg is vaak zo goor, dat ik er dan liever voor kies om even primitief te zijn. Moet wel zeggen dat ik me er vaak behoorlijk ongemakkelijk bij voel. Ook hier verwacht ik betrapt te worden door een of andere natuurliefhebber.

Hoe groot is je bed?


Ons bed is door mijn vriend gemaakt en is echt kingsize. Heerlijk groot dus met een fijn matras en een kussen waar ik niet zonder kan! Ik droom alleen wel van een Auping of Hastens boxspring…misschien voor over een paar jaar ☺

 

Ben je lui?
Ligt eraan op welk moment. Ik ben doorgaans vrij actief. Voor mijn werk maak ik lange dagen en als ik dan om half 7 thuis kom, tja, dan ben ik best lui. En als ik een vrije dag heb kan ik ook genieten van de hele dag in mijn pyjama series kijken of een boek lezen. Dan voel ik me in elk geval wel lui omdat het zo in contrast staat met de andere dagen.

 

Is er iets waar je je nu aan irriteert?


Ja een beetje. Ik heb een beginnende verkoudheid en ik bid dat hij niet doorzet. Ik begin morgen weer met werken na 3 weken vakantie en dan wil ik me topfit voelen!

 

Kauw je op pennen en potloden?


Oh nee! Ik snap die gewoonte niet zo goed, als je bedenkt hoeveel bacteriën je dan binnenkrijgt…ieeeh.

 

Heb je bij de padvinders gezeten toen je klein was?

I wish I had! Serieus, ik las vroeger altijd de Donald Duck en dan stelde ik me voor dat ik ook lid zou zijn van de jonge woudlopertjes. Leek me wel handig als ik net als MacGyver (kennen jullie die nog?) heel handig zou zijn met een mes of kompas.

 

Kijk je nog wel eens naar tekenfilms?

Heel soms kijk ik ze met mijn neefjes en nichtjes. Maar zelf…nee, dat stadium ben ik volgens mij wel gepasseerd haha.

 

Tel je de treden als je de trap op loopt?


Als kind een tijdje gedaan, maar tegenwoordig tel ik alleen mijn buikspieroefeningen.

 

Dans je wel eens als er geen muziek te horen is?


Als ik zelf aan het zingen ben of soms onder de douche. Maar dans het liefst met muziek.

 

Weet je hoe je het oliepeil van je auto moet checken?


Theoretisch weet ik het wel. In de praktijk krijg ik het nog altijd voor elkaar om mijn vriend lief aan te kijken en te vragen of hij me nog eens kan helpen omdat ik het niet zeker weet…Erg he?

 

Leuk dat je langs komt op mijn website.

Ik ben Andjena Prins en werk met gedrevenheid als psycholoog bij Cir in Velp. In mijn blog houd ik je op de hoogte over dingen die ik mee maak op mijn werk, tijdens mijn reizen en in mijn privéleven. Daarnaast deel ik graag mijn passie voor lezen, koken, films en beauty met jullie. Lees verder...

Connect met Andjena via Facebook     Connect met Andjena via Instagram     Connect met Andjena via Linkedin     Connect met Andjena via Twitter

Inspiratie

Deel Mij